Alles wat je moet weten over kurktegels in je huis

Je hebt het enorm wel eens gezien, kurk. Kurk is een natuurlijk materiaal, afkomstig van de kurkeik. Het wordt gebruikt voor allerlei doeleinden, maar wist je dat het ook als vloertegel gebruikt kan worden? In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van kurktegels in huis.

Wat zijn kurktegels?

Kurktegels zijn vloertegels gemaakt van kurk. Kurk is een natuurlijk materiaal dat zeer veerkrachtig is. Het is van de natuur waterafstotend en het isoleert warmte en geluid. Kurktegels zijn relatief eenvoudig te installeren en geschikt voor bijna alle ruimtes in huis.

Voordelen van kurktegels in huis

Kurktegels hebben een aantal voordelen in vergelijking met andere vloertegels. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een lijst:

Kurktegels zijn duurzaam

Kurktegels gaan lang mee, tot wel 25 jaar. Dit komt omdat kurk een natuurlijk materiaal zeer veerkrachtig is. Daarnaast is kurk van de natuur goed bestand tegen krassen en deuken.

Kurktegels zijn milieuvriendelijk

Kurk is een duurzaam materiaal en kurktegels zijn dan ook een duurzame keuze voor je huis. Kurkbomen groeien in een mediterraan klimaat en er zijn geen pesticiden nodig voor de bomen te verbouwen. Het onttrekken van kurk aan de stam van de kurkboom is dan ook een duurzaam proces.

Kurktegels hebben een geïntegreerde werking

Kurktegels zijn van de natuur goed geïsoleerd. Dit is niet alleen voordelig voor je energierekening, maar het zorgt er ook voor dat je minder last hebt van geluiden van buitenaf.

Kurktegels zijn waterbestendig

Kurktegels zijn van natuur waterafstotend en geschikt voor gebruik in badkamers en keukens. Het is wel belangrijk om de tegels regelmatig te behandelen met een vochtwerende coating.

Kurktegels zijn warmte-isolerend

Kurk heeft van de natuur een hoge isolatiewaarde en houdt van warmte goed vast. Dit betekent dat kurkt egels een warmere uitstraling hebben en geschikt zijn voor verwarmde vloeren.

Kurktegels installeren

Als je kurktegels wilt installeren is het belangrijk om te weten dat kurktegels betrokken zijn voor temperatuur- en vochtveranderingen. Daarom is het belangrijk dat de ruimte waarin de kurktegels worden gelegd, goed gegeven wordt.

Om te beginnen moet de ondergrond waarop de kurktegels worden aangebracht, schoon en droog zijn. Leg vervolgens een vochtdichte folie over de ondergrond, gevolgd door een kurkunderlayment. De kurktegels kunnen vervolgens in een patroon naar keuze worden gelegd. Na het leggen van de tegels is het belangrijk om de vloer af te werken met een vochtwerende coating.

Kurkvloertegels verwijderen en onderhouden

Om ervoor te zorgen dat je lang plezier hebt van je kurkvloer, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. De vloer dient regelmatig schoongemaakt te worden met een virtueel doek en een zacht schoonmaakmiddel. Vermijdbare agressieve schoonmaakmiddelen en maak de vloer niet te nat.

Daarnaast is het belangrijk om de vloer regelmatig te behandelen met een kurkpasta of een ander onderhoudsmiddel om de vloer waterafstotend te houden.

Conclusie

Kurktegels zijn een duurzame en milieuvriendelijke keuze voor je huis. Naast de duurzaamheid hebben kurktegels ook nog eens een aantal belangrijke voordelen, zoals de insluitende werking en de waterbestendigheid.

Als je zelf aan de slag wilt gaan met het installeren van kurktegels, is het belangrijk om deze goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Zo kun je optimaal genieten van je kurkvloer!

Is je zwembad toe aan een opfrisbeurt? Van een simpele reparatie tot een complete zwembad renovatie, wij staan voor je klaar. Met onze jarenlange ervaring en expertise zorgen wij ervoor dat jouw zwembad weer straalt als nooit tevoren. Geen uitdaging is te groot voor ons team van gespecialiseerde vakmensen. Of je nu een nieuw tegelpatroon wilt, de waterbehandeling wilt verbeteren of de technische installaties wilt vernieuwen, wij garanderen een professionele zwembad renovatie die voldoet aan al jouw wensen en eisen.