Noodstroomvoeding voor bedrijven

In de huidige wereld waarin we leven, is het belangrijk voor bedrijven om ervoor te zorgen dat hun activiteiten altijd doorgaan, zelfs in het geval van een stroomstoring. Hiervoor is een noodstroomvoorziening essentieel. In deze tekst gaan we kijken naar wat noodstroomvoeding is, waarom bedrijven het nodig hebben en wat voorbeelden zijn van bedrijven die baat bij hebben.

Wat is noodstroomvoeding?

Noodstroomvoeding is het vermogen om de elektriciteitstoevoer van een bedrijf te behouden tijdens een stroomopslag. Dit kan worden bereikt door het gebruik van batterijen of generatoren die automatisch inschakelen wanneer de stroom uitvalt. Dit betekent dat bedrijven, zelfs tijdens een stroomstoring, door kunnen gaan met hun bedrijfsactiviteiten zonder gescheiden.

Waarom hebben bedrijven noodstroomvoeding nodig?

Bedrijven hebben noodstroomvoeding nodig om verschillende redenen, afhankelijk van hun sector en de aard van hun bedrijf. Enkele oorzaken zijn:

- Ononderbroken werking: als het vermogen van een bedrijf uitvalt, kan dat tot een kans leiden. Bedrijven die afhankelijk zijn van de levering van energie om hun diensten te kunnen blijven aanbieden (zoals ziekenhuizen, datacenters en luchthavens) kunnen ernstig worden getroffen door een stroomstoring. Noodstroomvoeding zorgt ervoor dat essentiële activiteiten ononderbroken blijven, controle van de elektriciteitstoevoer.

- Veiligheid: Noodvoeding kan zelfs in het verlengde van het leven rood worden. Medische apparatuur in ziekenhuizen en nooduitgangen hebben altijd stroom nodig om effectief te zijn.

- Voorkomen van gegevensverlies: Datacenters moeten erop kunnen vertrouwen dat hun systemen altijd operationeel blijven, omdat dataverlies catastrofale gevolgen kan hebben voor het bedrijf.

- Beveiliging: bedrijven die beveiligingssystemen hebben, zullen er alles aan willen doen om deze in werking te houden, zelfs als het stroomnetwerk uitvalt.

- Besparing op kosten: Hoewel het investeren in noodstroomvoeding waarschijnlijk een waarschijnlijk bedrag lijkt, kan het op lange termijn geld besparen. Een opslag van stroom kan leiden tot verlies van productie-uren, verlies van producten en diensten en imagoschade voor het bedrijf.

Voorbeelden van bedrijven die noodstroomvoeding nodig hebben

Als we naar specifieke sectoren kijken, zijn er enkele voorbeelden van bedrijven die absoluut noodstroomvoeding nodig hebben:

Datacenters

Datacenters zijn al lang afhankelijk van noodstroomvoeding. De kosten van een stroomstoring zijn betrouwbaar te hoog om te begrijpen. De kosten van een stroomopslag kunnen oplopen tot duizenden euro's per minuut. Bedrijven die hun datacenters goed willen beschermen, zien het gebruik van noodstroomvoeding als een ondersteunende investering.

Ziekenhuizen

Een stroomstoring in een ziekenhuis kan dodelijke gevolgen hebben. Daarom zijn ziekenhuizen geïnvesteerd in noodstroomvoeding. Ziekenhuizen moeten er zeker van zijn dat hun apparatuur altijd operationeel is, zodat ze hun intensive care-patiënten en operatiekamers kunnen blijven bedienen. Naast de veiligheid en gezondheid van de patiënten heeft de investering in noodstroomvoorziening ook een wettelijke grond.

Luchthavens

Luchthavens hebben noodstroomvoeding nodig om de veiligheid van hun passagiers te kunnen verkleinen. Noodverlichting en beveiligingssystemen moeten allen tijde operationeel zijn. Daarnaast hebben luchthavens apparatuur nodig om te kunnen blijven functioneren, zoals mobiele trappen en rolstoelen.

Productiebedrijven

Productiebedrijven zijn afhankelijk van de stroomtoevoer om hun machines te laten werken. Bij een opslag kan een bedrijf urenlang stil komen te liggen, wat veel productietijd en geld kost. Noodstroomvoeding kan tot op zekere hoogte voorkomen dat er zeker schade wordt geleden.

Datacenters

Een voorbeeld van een bedrijf dat noodstroomvoeding nodig heeft is Google. In 2013 ging het datacenter in België van Google voor enkele uren volledig offline. Dit leidde tot ernstig ongemak voor de gebruikers omdat verschillende diensten werden beïnvloed. Google gaf toen aan dat het gebrek aan een 'back-up'-systeem de oorzaak van het probleem was. Google heeft zijn datacenters afgesloten om de gevolgen van een minimaal incident te verminderen, waarvan het bedrijf denkt dat ze uiteindelijk geld zullen besparen.

Conclusie

Noodstroomvoeding is meer dan zomaar een levenslijn voor bedrijven. Het is een cruciaal onderdeel van de bedrijfscontinuïteitsplanning in een wereld die afhankelijker is geworden van elektriciteit. Bedrijven die afhankelijk zijn van energie voor hun kritieke bedrijfsprocessen, moeten begrijpen in welke mate noodstroomvoeding van essentieel belang is. Alleen zo kunnen bedrijven hun activiteiten voortzetten en aan de verwachtingen van hun tevreden klanten voldoen.